Du bruker en gammel nettleser som ikke støttes lengre. Dette medfører at nettsider som våre, og mange andre, ikke fungerer optimalt og funksjoner uteblir. Last ned nye Edge her, eller Google chrome her

Hurtiglinker

Installasjon av lønnssystemet

Hvordan installere Matrix Lønn.

NB: Denne siden er oppdatert etter at vi har lagt ut versjon 2021.4.26.

Installasjon av programvare

Slik installerer du programoppdatering

Ved lanseringen av versjon 2021.4 av Matrix Lønn, så har vi gjort en svært stor endring i hvor filer og mapper installeres. Det er derfor sterkt anbefalt at om du har versjon 2021.3.14 eller eldre, så bør du lese denne veiledningen før og mens du installerer programoppdateringen.

  • Se til at du og alle brukere på ditt nettverk har avsluttet Matrix Lønn, spesielt om Matrix er installert på en server.

  • Den som installerer Matrix Lønn ha administratorrettigheter. Matrix må også startes som administrator, men bare under installasjonen. Se bunnen av artikkelen for en mer utdypet forklaring på hvorfor dette trengs.

  • Ta sikkerhetskopi av alle firmaene.

  • Kjør filen du har lastet ned.

  • Matrix Lønn blir installert under en ny standard filsti, denne filstien blir da der Windows er installert, altså mest sannsynlig: C:\Matrix Lønn. [WindowsVolume\Matrix Lønn\..\] Du kan selv overstyre plasseringen hvor du ønsker Matrix installert. Om du ønsker PC-innstillinger (forklart nedenfor), så må du installere lønn i en mappe hvor de aktuelle brukerne har rettigheter til å kunne legge til, endre og slette filer og mapper.

  • Kun relevant for deg som oppdaterer fra 2021.3.14 eller eldre: Vi anbefaler å beholde den gamle programinstallasjonen, inntil du har sjekket at alt er korrekt overført til 2021.4-versjonen.

  • Kun relevant for deg som oppdaterer fra 2021.3.14 eller eldre: Når du har installert den nye versjonen av Matrix Lønn, så blir Windows registeret redigert sånn at diverse ting peker til den nye installasjonen sin filsti. En konsekvens av dette er at hvis du vil gå tilbake til den forrige versjonen(2021.3.14 eller eldre) så må du laste ned Matrix Lønn på nytt, du kan ikke bare starte opp Matrix Lønn fra den gamle plasseringen etter disse endringene har blitt gjort.

  • Se bunnen av artikkelen for svar og spørsmål når det kommer til de mer tekniske delene.

  • Ved første gangs oppstart etter installasjonen, vil du få spørsmål om du ønsker PC-innstillinger eller serverinnstillinger. Les mer om dette valget nedenfor.

  • Kun relevant for deg som oppdaterer fra 2021.3.14 eller eldre: Du bør fjerne den gamle snarveien du hadde på skrivebordet til den gamle programinstallasjonen, slik at du ikke risikerer å åpne feil versjon av lønnsprogrammet.Om ditt operativsystem

Matrix lønn kan kjøres under visse systemkrav. Dersom disse kravene ikke innfris, så kan det gi konsekvenser for kjøringen av systemet. Nedenfor lister vi opp kjente systemkrav.


Kravspesifikasjon

Windows

Matrix Lønn kan kjøres under Windows 7 og nyere. Fungerer også bra mot Windows server.

Skjermoppløsning

Det anbefales minimum skjermoppløsning på 1024*768, men helst større oppløsning.

Fil- og mappestruktur

Oversikt over filer og mapper i Matrix Lønn har vi beskrevet nærmere her. Se også vår gamle veiledning: Filer og mapper i Matrix Lønn (Word).


Diagnostiseringsprogram

Vi har laget et diagnoseprogram som bruker kan laste ned og kjøre. Også administrator kan kjøre dette om ønskelig, og man kan bruke resultatene til å sammenligne rettigheter og mer. Send gjerne hele diagnoseresultatet over til Matrix support dersom vi skal bistå.

Du finner diagnoseverktøyet i programmet, under Hjelp | Systemdiagnose. Eller som ekstern fil: Last ned Matrix System Diagnosis (programfil).


Overstyre filstier i Windows API

Dersom du har valgt serverinnstillinger, så benytter Matrix Lønn seg av standard filstier i Windows. Administratorer og andre programmer kan ha tvunget gjennom endringer i dette API-et, slik at filstiene til programmappe, roaming og dokumenter er et annet sted enn hva Windows API sier at mappene er. Om du har noen filstier utenom «normalen», så kan du aktivere en innstillingsfil som ligger i programmappen til Matrix Lønn som heter MatrixLønnSettings.ini. Sett «skipsettings=true». Øke «version» med et heltall, slik at versjonen blir lagt ut til brukerne. Du kan så endre linjene «AppPath, MyRoamingPath og MyDocumentPath slik at de peker mot gyldige filstier. Last ned MatrixLønnSettings.ini


Spesielt dersom systemet ikke kan benytte kortversjoner av filstier

De brukerne som anvender UNC-filstier til «Myroamingpath» og «MyDocumentPath» vil få problemer med standard innstillinger i Matrix Lønn. Derfor har vi laget filen Force.bin, som systemadministrator kan lagre i programmappen. Når Force.bin ligger i programmappen, så benyttes aldri forkortede filstier. I stedet benyttes fulle filstier. Legg merke til at maks antall karakterer i filstiene kan da være 256 karakterer, inkludert databasens navn. Last ned force.binVelg mellom innstilling for PC eller server

Ved første gangs oppstart vil du få spørsmål om du ønsker server- eller pc-innstillinger. Velg Ja for server, Nei for PC.

Hva skal du velge av PC og serverinnstillinger? Og hva om du velger feil? Det kan du lese mer om i denne veiledningen: Velg mellom PC- eller serverinnstillingerSpørsmål og svar

Firmalisten min er tom, hva gjør jeg?

Hvis du har valgt innstillingene for server av Matrix Lønn og firmalisten er tom, så kan det hende du må bare starte lønnssystemet på nytt.

Jeg valgte feil innstilling av PC og server. Hva gjør jeg nå?

Det spørs veldig på installasjonen din! Men frykt ikke, inni programmet så kan du velge om du vil ha PC- eller serverinnstillinger. Les mer om dette her.

Hva slags porter benytter lønnssystemet?

Lønnssystemet kobler seg opp mot altinn via http, så standard 8080 eller 80 trengs. SMTP krever egne porter, aktivering av TSL/SSL kan kreves, dette kan aktiveres i programmet.

Bruker Matrix Lønn SQL Server?

Vi bruker i dag Microsoft Access som gjør at alt av data blir lagret til en WLF fil. Microsoft Access bruker SQL, altså skripte språket, men ingen tilkoblinger blir gjort.

Hva brukes hver av filene i lønnsprogrammet til?

Vi har laget en artikkel som beskriver mange av programfilene og tilhørende komponenter som brukes i Matrix Lønn. Se full oversikt over de fleste mapper og filer som programmet benytter her.

Må Matrix Lønn startes som administrator?

Matrix trenger som normalt ikke bli kjørt som administrator, men det er noen visse unntak. Får dere feil under førstegangs oppstart der det står «Permission denied in PrepareSysFolders» eller feil ved «buff» så må nok Matrix startes som administrator bare for å få på plass diverse mapper og filer. Hvis du ikke har tilgang til administrator rettigheter på din datamaskin så må du nok kontakte IT-avdelingen din så de kan starte opp Matrix for deg med admin brukernavn og passord. Etter at Matrix har blitt kjørt som administrator under førstegangsinstallasjon så bør den ikke trenge det lenger.

Matrix omdøper blant annet HogiaLønn.ini til Brukerinnstillinger.ini
Firmaer med spesial tegn blir fjernet og erstattet med mellomrom
Firmaer med to(2) mellomrom i navnet blir erstattet med ett(1) mellomrom.
Database filer(.WLF) blir flyttet automatisk ved valg av PC-installasjon til «Firmaer» mappen under programmappen
Diverse filer og mapper blir lagret under C:\Users\Public\Documents om serverinstallasjon
Diverse filer og mapper blir lagret under C:\Users[USERNAME]\Documents om PC-installasjon
Om man går fra PC til server, eller server til PC installasjon så blir Brukerinnstillinger og lisensinformasjon flyttet på seg frem og tilbake.

Om det oppstår flere problemer under installasjonen så er det bare å kontakte kundeservice.