Velg mellom PC- eller serverinnstillinger

Her forklares forskjellen mellom PC- og serverinnstillinger, og hvordan du kan endre dette senere.

NB: Denne siden er oppdatert etter at vi har lagt ut versjon 2023.3.22.

Installasjon av programvare

Første oppstart etter installasjon

Ved førstegangsoppstart vil du få spørsmål om du ønsker server- eller pc-installasjon. Velg Ja for server, Nei for PC.

PC-innstillinger

Ved å velge PC-innstillinger, legges både program og firmadatabaser under samme mappe, slik at du har alt vedrørende Matrix Lønn samlet på ett sted på din datamaskin. PC-installasjon er svært godt egnet for deg som arbeider i Matrix Lønn alene. Hvis firmadatabasene deles med flere brukere for eksempel via en filserver, så er serverinnstillinger bedre for dere.

Normal plassering for installasjon er C:\Matrix Lønn. Du bør ikke installere lønnssystemet i programfiler hvis du vil kjøre PC-innstillingene, for brukere har som regel ikke rettigheter til å legge til og endre filer i programmappen.

Dersom du har eller ønsker å ha firmadatabasene på områder på datamaskinen din som du selv ønsker å spesifisere, så kan du i stedet velge serverinnstillinger, selv om du arbeider alene.

Når PC-installasjon er valgt så vil du bli spurt av programmet om .wlf-databasene skal flyttes over til mappen Firmaer, som ligger under hovedmappen Matrix Lønn, dette er noe du bør si Ja til da.

Om du senere ønsker å legge til andre firmadatabaser inn i ditt Matrix-program, så kan du kopiere over .wlf-databasen og plasser den i mappen Firmaer. Da vil firmalisten bli oppdatert neste gang du starter opp ditt lønnsprogram.

Serverinnstillinger

Valget “serverinnstillinger” gjør at du kan selv bestemme hvor firmadatabasene skal lagres. Og hver bruker har sine egne brukerinnstillinger, herunder mulighet for å ha hver sine egne klientlister. Programkomponentene, brukerinnstillingene og firmadatabasene er adskilt. Det er likevel mulig å velge PC-installasjon, selv om man kjører via server. Det kan absolutt ha sine fordeler, fordi PC-innstillingene er enklere og kan være mer oversiktlig.

Om dine firmadatabasefiler er spredt rundt omkring, kanskje til en filserver av noe slag, eller om dere har databasene deres på én server men Matrix Lønn på en annen, så er serverinstallasjon noe du vil trenge.

Under Arkiv -> Innstillinger -> Program/mappe, så kan det være greit å bruke fabrikkinnstillinger.

Angre valgte innstilling for PC eller server

Du kan angre dersom du har valgt PC-innstillinger, men ønsker serverinnstillinger – og motsatt.

Dette gjør du under Arkiv -> Innstillinger og så skillearket Andre innstillinger. Under Ditt installasjonsoppsett kan du velge mellom PC eller server.

Hvor finner du Brukerinnstillinger.ini?

Brukerinnstillinger.ini ligger i mappen Avansert, under mappen hvor Matrix Lønn er installert. Dersom du har valgt serverinnstillinger tidligere, så kopieres Brukerinnstillinger.ini til hver av brukernes sitt standard dokumentområde “C:\\Users\\Brukernavn\\Documents\\Matrix\\Matrix Lønn\\Brukerinnstillinger.ini”. Hver av brukerne får dermed sin egne innstillinger. Noen brukere kan dermed velge PC-innstillinger, mens andre brukere kan velge serverinnstillinger.

Spørsmål og svar

Hva brukes hver av filene i lønnsprogrammet til?

Vi har laget en artikkel som beskriver mange av programfilene og tilhørende komponenter som brukes i Matrix Lønn. Se oversikten her.