A-melding tilbakemelding

Slik henter og tolker du de viktige A-melding-tilbakemeldingene.

A-melding tilbakemelding

Hent tilbakemeldingen i Matrix Lønn

Etter innsending av en A-melding, kommer du automatisk til bildet for å hente tilbakemeldinger. Men det kan også velges under Arbeide med – A-melding tilbakemelding.

Angi fødselsnummer (normalt tilhørende lønningsansvarlig) og passord (passord som er lagt inn under Min profil i Altinn). Dette kan også lagres under Arbeide med – Skattekort/Altinn. Da vil det komme opp automatisk her.

Du får forslag om at tilbakemeldinger 40 dager tilbake i tid skal hentes. Normalt er det helt greit, for du sender inn en A-melding eller kanskje to per måned. Men om du vet at det kan bli en veldig lang liste kan du endre til et færre antall dager eller om du ønsker til flere dager, for eksempel 60 så får du de to siste månedene.

Du kan velge å ta med arkiverte tilbakemeldinger, men disse vil du ikke kunne åpne i Matrix Lønn.

Velg hvordan Pin-kode skal hentes. Det vanligste er SMS. Klikk Hent Pin-kode. Om SMS valg sendes Pinkoden til telefonnummeret som er lagt inn under Min profil på det aktuelle fødselsnummer i Altinn. Legg inn og klikk OK. Har du hentet pin-kode de siste 30 minuttene, trenger du ikke hente på nytt.

Du får de siste tilbakemeldingene. Normalt vil det være den det står ulest på som er aktuell. Men Arkivreferansen til venstre, periode og meldingsid gir også informasjon om hvilken tilbakemelding du skal velge. Er du i tvil, kan du også sjekke under Arkiv – Innsendt Altinn, og A-melding. Velg ved å klikke på den og Klikk OK.

Du får opp en kvittering med oversikt over hva som er sendt inn.

På denne kvitteringen står det Ingen avvik. Det betyr at den er ok, og at den har gått videre i systemet. Det vil si til skatteetaten, nav og ssb. Hadde noe vært feil ville du fått melding om det.

Ved innsending av A-melding for september er Anders ikke aktiv selv om det ikke ble meldt noen sluttet dato i august. Denne feilmeldingen blir da resultatet:

Når du får en slik melding må du se nærmere på hva det er som er feil, samt alvorlighetsgrad.

Se tabell side 1. Det er meget viktig at meldinger med feil blir erstattet med korrekte meldinger.

Du kan også hente Tilbakemelding under Arbeide med:

Gir samme valg som ovenfor.

Ved feil eller om det er noe du ikke har fått med på perioden så vil du kunne sende inn en erstatningsmelding. Den vil da erstatte det du har sendt inn tidligere på denne perioden.

Hent tilbakemeldingen på Altinn.no

Tilbakemeldingene for innsendte a-meldinger kan du enten hente ut i ditt Matrix lønn-program, eller du kan lese dem direkte på Altinn.no. På Altinn finner du tilbakemeldingene som zippede xml-filer. Nedenfor forklarer vi hvordan du kan lese og forstå tilbakemeldingene som gis på Altinn.no

Om du har fått tilbakemeldingen i Altinn, så trenger du egentlig ikke hente denne inn i ditt Matrix lønn for å vite om A-meldingen er mottatt og i orden. Så om du har tekniske problemer med å gjøre selve nedlastingen under menyvalget Arbeide med | Hent A-melding tilbakemelding, så fortvil ikke. Da går du bare på Altinn.no i stedet.

Tilbakemeldingen i innboksen i Altinn gis i .zip-format, som etter utpakking kan åpnes i for eksempel Internet explorer. Da kan du lese den hele og fulle tilbakemeldingen presist. Vi har her laget en veiledning hvordan du kan laste ned, lese og forstå tilbakemeldingen (tilbakemelding.zip) som du kan finne i innboksen.

Men du kan vite om din a-melding er godkjent bare ved å se på overskriften i tilbakemeldingen. Det vil vi fortelle deg mer om nedenfor.

Har a-meldingen din faktisk blitt sendt til Altinn?

Sjekk først i arkivet i Altinn at den a-meldingen du har sendt faktisk har kommet frem til Altinn. Hvis ikke, så må du sende en gang til. Enten fra Matrix Lønn eller via Altinn.no. Om du må sende på nytt, så må du huske å slette meldings-id for måneden først, på menyvalget Verktøy | Registervedlikehold.

Hvis a-meldingen er godkjent, så ser du det faktisk i overskriften

Selve overskriften på tilbakemeldingen på Altinn avslører om a-meldingen er godkjent. Dersom overskriften ikke inneholder ordet «status» pluss en etterfølgende tekst, så er faktisk A-meldingen innsendt og godkjent.

Dette er en måte a-ordningen bruker for å si at «Vi har mottatt a-meldingen, og vi kan ikke se at det er noe galt med den.» Ergo godkjent. Vi skulle så gjerne sett at tilbakemeldingen kunne inneholdt ordet «GODKJENT», med store bokstaver i overskriften. Da hadde man jo ikke vært i tvil. I stedet har A-ordningen valgt en byråkratisk tilnærming å kun si i fra dersom de ser noe galt. Er alt ok, så sier ikke overskriften noe som helst om at meldingen er godkjent. Men likevel – du trenger altså ikke være i tvil: Om overskriften ikke inneholder ordet status og tilleggsinformasjon som «Må kontrolleres» eller «Avvist», så har du sendt inn en A-melding som er blitt godkjent.

Om overskriften ikke inneholder ordet status og tilleggsinformasjon som «Må kontrolleres» eller «Avvist», så har du sendt inn en A-melding som er blitt godkjent.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er image-1.png
Slik ser en tilbakemelding ut i innboksen i Altinn når den er blitt godkjent. Da har ikke Altinn noen avvik å melde, og du kan slå deg til ro med at A-meldingen er sendt inn og er helt ok. er «ingen avvik». En slik tilbakemelding som dette betyr at A-meldingen du har sendt inn er godkjent.

Dersom Altinn ikke er tilfreds med din A-melding, så vil overskriften i innboksen kunne se slik ut:

Sett

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er image-2.png
Denne A-meldingen er blitt avvist. Da er meldingen stoppet slik at Altinn ikke har behandlet meldingen overhode. Du bør da slette meldings-id-en i Matrix Lønn.

At en a-melding er avvist betyr at «dørvakten» i Altinn av stoppet A-meldingen allerede på vei «inn døren» hos Altinn.

Den vanligste årsaken til at en A-melding er blitt avvist, er fordi man har sendt inn en A-melding hvor man har oppgitt en A-melding å erstatte som ikke viser seg å ha blitt sendt inn, eller som allerede er erstattet. For å kunne sende en ny a-melding som ikke er erstatningsmelding, så kan du fjerne meldings-idene for den aktuelle måneden i Matrix lønn under Verktøy | Registervedlikehold, knappen Slett meldings-id. Deretter kan du sende inn en ny hovedmelding igjen.

Se forøvrig egen veiledning om hva du kan gjøre når en a-melding er avvist.

Slik kan du lese hele tilbakemeldingen i tilbakemelding.zip

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er image-8.png

Last ned filen tilbakemelding.zip fra Altinn. Avhengig av dine innstillinger på din datamaskin, så kan du klikke på filen, deretter til slutt kunne åpne filen som en xml-fil.

Hvis dette ikke er så rett frem for ditt vedkommende, så kan du velge å åpne i mappe. Da åpnes Nedlastings-mappen. Finn filen tilbakemelding.zip. Denne kan du så høyreklikke på og pakke ut. I Windows utforsker er det innebygget en utpakkingsprogram som er gratis. (Mange har Winzip installert ufrivillig, men det koster penger).

Når du har pakket ut filen til et angitt område, så kan du deretter åpne den aktuelle filen ved å høyreklikke og velge Åpne i – Internet explorer.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er image-9.png
Internet Explorer er et godt program til å vise xml-filer. Anbefales. Men du kan også bruke andre egnede programmer

Filen du får åpnet er altså en xml-fil. I Internet Explorer ser du ledetekstene i rødt, og selve tilbakemeldingene i sort, fet skrift.

Nedenfor ser du eksempel på en innsendt a-melding som har blitt godkjent.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 2020-02-03_12-37-33.jpg
Denne A-meldingen har blitt godkjent. Hvis du har feil på A-meldingen, så vil du få noen lengre tekster her (i sort skrift) som forklarer nærmere hva som er galt eller må sjekkes nærmere.

Ofte stilte spørsmål om A-melding tilbakemeldinger

Jeg har fått en feilmelding fra Altinn. Hva skal jeg gjøre?

Se nøye etter hva det står for feilmelding dersom du åpner xml-vedlegget som du da har fått i innboksen i Altinn. Feilmeldingens plassering i XML-fila har avgjørende betydning for å si hvilken ansatt, hvilken lønnsart etc. som feilen skyldes. Og selve feilmeldingen inneholder også ordene Magnet_EDAG, etterfulgt av en tallkode. Denne tallkoden gir deg indikasjon om hva som er feil. Her er en liste med Magnet-EDAG-feilmeldingene.