Normalt vil man hente skattekortene via brukergrensesnittet i Matrix Lønn. Men det er også mulig å gjøre dette uten å bruke Altinn-komponenten i Matrix Lønn. Dette kan være aktuelt hvis det er noe galt med kommunikasjonen mellom Matrix Lønn og Altinn, eller om du for eksempel ikke har tilstrekkelige rettigheter på den aktuelle klienten i Altinn.

Når er alternativ metode aktuelt?

Hvis du ønsker, så kan du laste ned skattekortfilen for senere innlesning av lokal fil i Matrix Lønn. Når kan det være aktuelt?
1) Dette kan være effektivt hvis du ønsker å hente mange skattekort i en samlet prosess, ettersom du slipper å benytte engangspassord-funksjonen via mobil for hvert firma du henter skattekort for.
2) Dersom du er utestengt fra Altinn en periode på grunn av feil passord for engangskoder.
3) Dersom du ikke har noen rettigheter på Altinn på klienten, og at du lar en annen person bestille/hente skattekortfil på Altinn.
4) Det er noe galt med Altinn-integrasjonen mellom ditt Matrix Lønn og Altinn.

Bestill skattekort først

Bestilling av skattekortene via skjema RF-1211 må du gjøre først, enten ved å bestille via Matrix Lønn eller å gå til Altinn.no og laste opp lokal skattekortfil. Se egen veiledning for bestilling av skattekort her.

Uansett må du fullføre bestillingen av skattekort slik at det skal ligge et «RF-1211 – Svar på bestilling: Skattekort til arbeidsgiver» i innboksen i Altinn.

Hent skattekortfilen fra innboksen i Altinn

Dersom du har mottatt bestilte skattekort i innboksen på Altinn, så kan du klikke på meldingen og laste ned filvedlegget, som heter «RF-1211 – Svar på bestilling_ Skattekort til arbeidsgiver.zip».

Dersom du ønsker å gjøre hentingen av skattekort først, og deretter lese inn skattekortfilen manuelt sere, så kan du kan laste ned skattekortfilen fra Altinn. Denne lagres da som en zip-fil på din datamaskin, og du må deretter «unzippe»/pakke ut filen for at den skal fremstå som en .xml-fil, som kan importeres inn i Matrix Lønn.

Filen du har lastet ned er pakket, såkalt «zippet». Du må derfor først pakke ut denne filen. Det kan du gjøre ved å høyreklikke på filen i filutforskeren og velge Pakk ut. Merk deg filstien hvor du har pakket filen ut til.

Selve importen av filen gjør du så på knappen «Les inn fra lokal fil» under Arbeide med | Altinn, på skillearket Skattekort. Finn den filen du nettopp har pakket ut, og deretter fullfør.

Du får melding på skjermen at ansattes skattekort er nå oppdatert.