Oppsett av e-post i Matrix

Nær sagt alt kan sendes på e-post fra Matrix. Her kan du lese om hvordan dette settes opp.

E-post fra diverse skjermbilder sendes ved å klikke på e-post-knappen.

Innstillingene for e-post finner du under Vedlikehold | Innstillinger | Generelt, skillearket E-post. Du har to alternative metoder MAPI og SMTP for å sende e-poster fra Matrix, både fakturaer, purringer, diverse rapporter osv.

MAPI

Hvis du har et e-postprogram på din datamaskin som Outlook, Outlook Express, Windows Mail eller Thunderbird, så skal du velge «MAPI». Da sender Matrix e-posten via standard e-postadresse i ditt standard e-postprogram. Dette er valgt som standard i utgangspunktet, og hvis du i dag bruker et slikt e-postprogram så kan du sende e-post fra Matrix uten å gjøre noen endringer i innstillinger.

SMTP

Hvis du derimot ikke har e-postprogram på datamaskinen, så må du velge SMTP. Dette er en svakere løsning, både fordi man er avhengig av din bredbåndsleverandørs e-postserver, og at e-posten via denne metoden i noen tilfeller kan få strengere behandling i antivirusprogrammer. Likevel er SMTP et godt valg for mange. Velg din bredbåndsleverandør i listen. Hvis du er usikker på hvem som er din bredbåndsleverandør, så kan du klikke på «Sjekk nå». Hvis din leverandør av bredbånd ikke står i listen, så kan du velge egendefinert og sette inn bredbåndsleverandørens e-postserver manuelt. Den heter f.eks. smtp.online.no, smtp.altibox.no osv. Du bør sette inn din egen e-postadresse i feltet for «Send blindkopi», slik at du får en bekreftelse på sendte e-poster.

Vår anbefaling

Den beste løsningen, som gir best «sendeeffekt» er for det første MAPI. Som e-postprogram anbefaler vi Thunderbird. Thunderbird kan du installere gratis herfra: https://www.mozilla.org/nb-NO/thunderbird/. I motsetning til Outlook så går det fint å sende en stor mengde e-poster uten at man må kvittere for at hver enkelt e-post kan sendes. En ulempe til med Outlook er at pdf-vedlegg omgjøres til winmail.dat-format som ikke kan leses av andre enn de som bruker Outlook selv. Thunderbird gjør ingen slik omgjøring av formatet.