Du bruker en gammel nettleser som ikke støttes lengre. Dette medfører at nettsider som våre, og mange andre, ikke fungerer optimalt og funksjoner uteblir. Last ned nye Edge her, eller Google chrome her

Hurtiglinker

Merverdiavgiftsoppgaven fra 2022

Hvordan bokføre og sende inn MVA-oppgaven fra og med år 2022.
Spill av video ved å trykke på play-knappen nederst til venstre.


RF-0002 Skattemelding MVA

Etter registrering i Merverdiavgiftsregisteret skal du sende inn mva-melding (Skattemelding for merverdiavgift, RF-0002) 6 ganger årlig. Unntaksvis kan virksomheter med omsetning under en million kroner søke om årlig oppgave. Mva-meldingen er en rapport over mva-pliktig salg og kjøp i perioden.

Fristene for å sende inn merverdiavgiftsoppgaven er som følger:

  • 1. termin januar/februar- 10.april
  • 2. termin mars/april- 10. juni
  • 3. termin mai/juni – 31. august
  • 4. termin juli/august- 10. oktober
  • 5. termin september/oktober – 10. desember
  • 6. termin november/desember- 10. februar

Dersom fristen havner på en dag som ikke er virkedag, så forlenges fristen til neste virkedag.

Bokføring av bilag før MVA-registrering

Les mer om merverdiavgift på Altinn.no


Skatteetatens bakgrunn for endringene i 2022

Den nye MVA-meldingen er ikke skjemabasert, og vil ikke ha faste poster slik som i dag. Formålet med den nye meldingen er at det skal bli enklere og mer effektivt å levere riktige opplysninger. 

Den nye MVA-meldingen bygges opp basert på selskapets rapporteringsplikt (opptil 30 poster/SAF-T koder) og leveres i XML-format. Du rapporterer kun på de bokførte transaksjoner der du har en plikt. MVA-meldingen vil i tillegg ha egne felter for uttaks-mva, tap på krav, justering og tilbakeføring. 


Den løpende bokføringen

Det er fullt og helt MVA-kodene på bilagene som avgjør behandlingen av merverdiavgiften på oppgaven. Og bilagene må tilhøre den aktuelle perioden eller tidligere i regnskapsåret.


Spesifikasjonsfelt

Nytt fra 2022 er kolonnen “Spesifikasjon” til høyre i registreringsbildet. Disse spesifikasjonene er valgfrie i regnskapsprogrammet. Spesifikasjonen vil følge mva-oppgaven. Vær klar over at selv om spesifikasjonene i regnskapsprogrammet er valgfrie, så er det obligatorisk å rapportere spesifikasjon ved visse transaksjonstyper som for eksempel bokføring av tap på krav.

For å registrere en spesifikasjon skal du dobbeltklikke i kolonnen for spesifikasjon.

Ny kolonne i bilagsregistrering for eventuell spesifikasjon


Samlet liste over alle mulige spesifikasjoner

  • Tilbakeføring av inngående merverdiavgift – kan brukes på mva-kode 1 og 81
  • Tap på krav – kan brukes på mva-kode 1, 11, 12 og 13
  • Justering – kan brukes på mva-kode 1
  • Uttak – kan brukes på mva-kode 3, 31, 33 og 5


Forhåndsdefinere spesifikasjon i kontoplanen om du ønsker

I kontoplanen kan du definere en fast MVA-kode og MVA-spesifikasjon for det som bokføres på kontoen. Dermed slipper du å måtte velge den aktuelle mva-koden og spesifikasjonen ved hver bokføring. Det er likevel mulig å overstyre og fjerne valgt mva-kode og MVA-spesifikasjon under bokføringen.


MVA-rapporten i Matrix Rs

Nytt felt for å legge til MVA-spesifikasjon slik at det fylles ut automatisk under bilagsregistreringen.


Kommentarer

Det er noen felt og kombinasjoner som gjør at det kreves en kommentar i MVA-oppgaven. Du ser da teksten “MÅ HA KOMMENTAR” på den eller de linjene det gjelder. Typisk eksempel er når en MVA-kode for utgående avgift er med motsatt fortegn av det som forventes. Klikk og skriv deretter inn en kommentar du mener er beskrivende, og trykk OK.


Last opp XML-fil til Skatteetaten.no

Etter at mva-oppgaven er skrevet ut i Matrix, så skal filen du har laget lastes opp på skatteetaten.no. Vi anbefaler at du trykker på knappen Kopier filsti før du går videre, slik at filstien til xml-filen ligger i din utklippstavle.

Klikk på knappen “Gå til skatteetaten.no” i Skattemelding MVA (PS! Denne funksjonen kommer i versjon 2022.2.1. (Presis link er skatt.skatteetaten.no/web/mva/virksomhet/orgnr)

Trykk deretter på Last opp, og fullfør innsendingen.


Kvittering for innsending samt betalingsinformasjon på Altinn.no

Etter innsendingen av merverdiavgiftsoppgaven vil du i innboksen til din virksomhet i Altinn finne en kvittering for innsendt mva-oppgave. Der vil du også finne Kontonummeret og KID-nummeret du skal benytte for betalingen. Legg merke til at det kan gå et minutt eller to før kvitteringen er tilgjengelig i innboksen.


Korrigert MVA-oppgave

Kort fortalt er det slutt på begrepet “korrigert mva-oppgave”. Fra og med 2022 er det slik at ny MVA-oppgave alltid erstatter eldre innsendinger. Så du kan sende inn mva-oppgave for samme periode gjentatte ganger om nødvendig. Da er det alltid den nyeste oppgaven som Skatteetaten forholder seg til.


Spørsmål og svar til sending av MVA-oppgaven

Kan jeg sende direkte til Altinn fra Matrix regnskap?

For øyeblikket er det ikke mulig å stå i ditt regnskapssystem og trykke på en knapp for å automatisk sende inn MVA-oppgaven, men vi jobber med å få til en slik direkte integrasjon.

Er det mulig å sende inn MVA-oppgaven ved å skrive inn tallene på Altinn.no?

MVA-oppgaven skal sendes inn på skatteetaten.no fra og med 2022. Det er mulig å manuelt punche inn de nødvendige opplysningene på innsendingssiden for MVA-oppgaven, men det vil kunne være en god del klikking for å gjøre det. Vi anbefaler at du lærer deg metoden for å sende XML-filen i stedet som er laget i regnskapsprogrammet.

Jeg får melding at organisasjonsnummeret i filen ikke tilhører min virksomhet. Hva skal jeg gjøre?

Sjekk først at du er innlogget på Skatteetaten på riktig virksomhet. Hvis det er korrekt der, så kan du i Matrix gå til Vedlikehold | Innstillinger | Generelt, og endre organisasjonsnummeret der. Deretter kan du skrive ut mva-oppgaven på nytt og forsøke å sende inn på nytt.

Om det lastet opp noe tidligere, hvor du kanskje får problemer med å laste opp riktig ny XML fil, så husk å trykke på linken du ser på bilde under, som heter “Fjern alle opplastede opplysninger”
Så kan du laste opp ny XML fil.