Slette bilag

Når man har bokført et bilag, så kan det likevel endres. Det siste bilaget i bilagsoversikten kan slettes. Man kan ikke slette bilag midt inne i en serie. Se nedenfor hvordan du kan løse dette. Bilag blir sperret for endringer når man skriver omsetningsoppgaven (momsoppgaven), skriver ut posteringsjournal for aktuell måned eller foretar årsavslutning.

Slette det siste bilaget

Det siste bilaget i hver bilagsserie kan slettes, dersom ikke bilaget er blitt sperret som følge av at omsetningsoppgave eller posteringsjournal er skrevet ut. Marker siste bilag og trykk Delete på tastaturet eller klikk på knappen Slett.

«Slette» bilag som ikke er siste bilag

Dersom du har bokført flere bilag etter bilaget som ønskes slettet, så må du heller endre bilaget slik at debet og kredit føres mot samme hovedbokskonto. Vi foreslår å bruke konto 1920 bank, og beløp kr 1. Da skjønner du greit at dette er et «slettet» bilag. Hvis det står et beløp i cellen «Bilagsbeløp», så må det fjernes før du kan få lagret bilaget.

Korrigere bilag som er blitt sperret for endringer

Når et bilag er blitt sperret som følge av utskreven omsetningsoppgave eller posteringsjournal, så ser du det på visningen av bilaget:

I så fall kan ikke bilaget slettes, og du må da lage et nytt bilag som opphever konsekvensene av opprinnelig bilag. Bruk samme dato, samme kontoer, samme reskontro og samme momskoder. Men du må endre fortegnene i beløpene slik som vist her: