Hvordan starte med KID?

Hvordan starter jeg med KID i Matrix?

kid

KID på utgående faktura gjør registrering av innbetalinger enklere. Les hvordan du tar i bruk KID her.

Hvordan fungerer KID?

KID innebærer at faktura du skriver får et unikt KID-nummer. Kunden oppgir KID-nummeret ved betaling. Banken din samler opp alle KID-innbetalingene daglig, og hver ettermiddag legger banken ut en fil i din nettbank som du kan laste ned til din datamaskin. Filen kalles ofte OCR-retur. Du kan avtale med banken hvor ofte du ønsker å hente ut OCR-returene. Filen du mottar kan du importere inn i Matrix økonomisystem, slik at innbetalingene bokføres automatisk.

Hva koster KID?

Bankene tar betalt for KID, normalt gjennom en fast månedsavgift, en «utleggelsesavgift» pr dag, og en transaksjonsavgift pr innbetaling. Det er mulig du må ha bedriftsnettbank for å kunne hente KID. Forhør deg med din bank om prisene.

Matrix koster ikke noe ekstra, bortsett fra at OCR-returer krever at du har Matrix økonomisystem.

Hvordan komme i gang med KID?

Du kan sette på KID på fakturaene fra Matrix ved å velge dette under Vedlikehold | Innstillinger | Faktura, skillearket Factoring/KID.

Vi anbefaler deg å bruke et KID-format som inneholder både kundenavn og fakturanummer. Standard KID-format i Matrix består av 15 siffer, i «modulo 10» . Modulo 10 eller 11 betegner de to ulike metodene for beregning av kontrollsifferet, som kommer til slutt i KID-nummeret. Du kan velge blant en rekke KID-format, og du kan også selv definere dine egne KID-format.

Du må inngå en avtale med Nets for at bankkontoen din kan ta i mot KID-innbetalinger. Ta kontakt med din bank for å få nødvendig søknadsskjema. Foruten søknadsskjemaet, skal søknaden også innehold noen fakturaer med eksempler på KID. Dette kan du skrive ut fra Matrix ved å klikke på «Skriv testgiroer til Nets». Søknaden sendes til din bank, som deretter videresender søknaden til Nets.

Det er viktig at du venter til din konto er registrert som mottaker av KID før du skriver fakturaer til kundene med KID. Vår erfaring er at man ikke alltid får tilbakemelding når kontoen er blitt godkjent for KID, men Nets kan du ringe til selv på tlf 08989. Da vil du få oppgitt avtale-id, som er nødvendig for å kunne lese inn filene inn i regnskapet.

Import av OCR-returer inn i Matrix økonomisystem

Import av OCR-returer kan du gjøre i Matrix økonomisystem, og ikke i Matrix fakturaprogram. Du kan eventuelt utvide ditt Matrix fakturaprogram til Matrix økonomisystem ved å kontakte Matrix.

Når du har lastet ned OCR-filen til din datamaskin, så kan du gå inn i Matrix Økonomisystem, på Vedlikehold | Importer | OCR-fil fra bank. Fyll inn Kunde-ID og Avtale-ID, som du skal ha fått oppgitt fra Nets. Finn den nedlastede filen ved å klikke på «Bla gjennom». Vi anbefaler å sette haker ved disse tre valgene:

• «Flytt OCR-filer som importeres til undermappe ‘OcrFilerImportert'»,
  • «Bokfør innbetalinger med forskjellig dato på egne bilag» og
  • «La innbetalinger med dat i senere regnskapsår vente til import i riktig år».

Valgene huskes til neste gang. Trykk Importer.

Noen nettbanker leverer ikke kunde-id i filen. I så fall får du en feilmelding som sier «finner ikke kunde-id 1234567. Kunde-id er 0 i filen». Hvis det er tilfelle, så må du fjerne kunde-id og prøve å importere igjen.

Dermed er innbetalingene blitt registrert i regnskapet, og fakturaoversikten er oppdatert.

Og som vanlig ellers – hvis du har problemer med å få dette til, så kan du ringe oss for fjernstyring.