Du bruker en gammel nettleser som ikke støttes lengre. Dette medfører at nettsider som våre, og mange andre, ikke fungerer optimalt og funksjoner uteblir. Last ned nye Edge her, eller Google chrome her

Hurtiglinker

Får ikke åpnet PDF og forhåndsvisninger i Matrix

Jeg får feilmelding ved forhåndsvisninger til PDF, utskrift av næringsoppgave og mer. Får beskjed om "Finner ikke Adobe Acrobat Reader". Jeg har Windows 10 og siste versjon av Adobe. Hva er feil?

Matrix gir egentlig bare beskjed til ditt operativsystem “Start denne PDF-filen i datamaskinens standard pdf-program”. Når du ikke får starter PDF-visninger, så kan det skyldes at du ikke har installert noe pdf-program, eller at ditt operativsystem har definert et feil pdf-program som ikke kan startes i skrivebordsmodus. Det er også mulig at ditt pdf-program har låst seg.

Løsning nr 1: Angi riktig PDF-program som standard app

Trykk på windowsknappen (eller helt nederst til venstre på skjermen) og skriv «Standardapper». Gå inn på valget. Velg “Angi standard etter app”.

Velg så Adobe Reader, eller et annet PDF-program. Trykk på knappen Behandle.

På linjen “.pdf”, klikk på kolonnen til høyre og velg appen Adobe Acrobat Reader DC.

Løsning nr 2: Installer et skrivebordsbasert PDF-program

Hvorfor fungerer ikke Microsoft Edge eller Adobe Reader Touch?

Begge disse programmene er ment for nettbrettmodus av Windows. Du trenger et PDF-program som kan brukes for skrivebordsmodus. Adobe Reader DC kan du laste ned gratis her. Husk at etter installasjonen må du gjennomføre Løsning nr 1 ovenfor.

Løsning nr 3: Lukk pågående PDF-prosess

Dersom PDF-programmet ditt har låst seg fordi prosessen har stoppet opp, så kan du enten restarte PC-en, eller så kan du avslutte kun den ene prosessen. Du avslutter prosessen ved å velge tastkombinasjonen Ctrl + Alt + Delete, og deretter Oppgavebehandling. Høyreklikk på Adobe Acrobat Reader DC (eller et annet pdf-program du bruker) og velg “Avslutt oppgave”. Deretter kan du forsøke å generere pdf-filen fra Matrix igjen.